Nyheter – mars 2018
Nyheter – december 2017
Nyheter – oktober 2017
Nyheter – juni 2017
Nyheter – februari 2017
Nyheter – januari 2017
Nyheter – januari 2016

Skogsmuseer i samverkan

Publicerad måndag 9 nov 2015, 00:00

NYHETERBävsjöryd Såg invald i nätverk för skogshistoriska museer i Sverige.

Det finns nästan 70 museer i Sverige som belyser skogsbruk och trähantering. Sedan tre år samverkar flera av dem inom ramen för Museinätverket Skog & Trä. – Vi vill synliggöra det historiska arv som finns på vitt skilda platser i landet, säger Iréne Gustafson, vice vd för Skogsmuseet i Lycksele.

Trots att skogen genom tiderna betytt – och betyder – så mycket för människorna i Sverige finns inte ett enda nationellt museum som belyser detta. – Man kan tycka att detta är lite märkligt, säger Iréne Gustafson. I till exempel Finland, där skogen också har stor nationell betydelse, har man satsat på det mycket förnämliga skogsmuseet Lusto i Punkaharju. Också i Norge och Danmark finns fina museer, inriktade på skog och även jakt.

Men om nu staten inte insett behovet att ta tillvara det skogliga arvet så finns det runt om landet privatpersoner, föreningar, företag och kommuner som sett till att både ta tillvara och exponera skogshistorien. Museerna av oftast små och arbetar under väldigt knappa ekonomiska förutsättningar. De flesta drivs ideellt av människor som har anknytning till den verksamhet de speglar. Den bärande tanken med nätverket är att ge de lokala museerna stöd och samtidigt utåt visa vilken skatt som döljer sig i dessa anspråkslösa museer. Där finns allt ifrån verktyg och andra föremål till ångmaskiner och jättelika skogsprocessorer. Inte minst finns det också bilder, handlingar och skrifter som dokumenterar skogsbruk och skogsindustrier från mitten av förrförra seklet in i näst intill modern tid.

– Vår ambition med nätverket är att så småningom kunna digitalisera och samla allt i en databas som gör det möjligt att få överblick och söka i samlingarna, säger Iréne Gustafson. – Det är också vår förhoppning att fler personer än de lokalt boende ska hitta fram till de olika museerna. (Allt ovan ur Skog & Träs folder)

Mer om nätverkets verksamhet framöver - läs under tiden mer här:

www.skogsriket.se

  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.